SASON ÇİLEK ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ KURULU İÇİN ÇİFTÇİLERLE TOPLANTI

GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP)  Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli Batman- Siirt Ofisi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Batman İl ve ilçe Müdürlüğü, Diyarbakır Batman Siirt Kalkınma Projesi ve Batman Merkez Ziraat Odası işbirliği ile 14 Ağustos 2014 tarihinde Batman ili Sason İlçesinde Yunus Emre İlköğretim Okulunda Çilek Üreticileri Birliği kurulumu için 3.  çiftçi toplantısını yaptı.

Toplantıya GAP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP)  Çiftçi Örgütleri Çoğulcu Yayım Modeli adına TEYKOB’ dan Zevaiddin ÖZCAN, Batman- Siirt Ofisinden Ahmet MENTEŞE, Hatice DEMİRKAYA, Sabahattin TÜZÜN, Batman Tarım İl ve Müdürlüğü adına Kudbeddin TEKİN, Elif İSEN, Cihan KAVŞUT, Diyarbakır Batman Siirt Kalkınma Projesi Batman İş Geliştirme Uzmanı Selim DÖĞER ve Batman Merkez Ziraat Odası adına Ebubekir DOGAN katılmışlardır.

Toplantının başında GAP-TEYAP Model Projesi Batman- Siirt Ofisi adına Ekip Koordinatörü Ahmet MENTEŞE Çiftçi Örgütleri Çoğulcu Yayım Modeli hakkında katılımcılara bilgi vermiştir.  Daha sonra TEYKOB biriminden Zevaiddin ÖZCAN’ın  moderatörlüğünde  toplantı devam etmiş, kurum temsilcilerinin konu ile ilgili  konuşmalarına geçilmiştir.

Sason Tarım Müdürü Kudbeddin TEKİN tarafından; Sason ilçesinde 12 köyde Çilek üretiminin yapıldığı belirtilerek; genel olarak 800 dekara yakın bir alanda çilek üretiminin yapıldığı ifade edildi.  Çileğin kısa sürede iyi gelir getiren küçük aile işletmeleri tercih ettiği bir ürün olduğu, değişik iklim ve toprak koşullarında ekonomik olarak yetiştirilebildiği, taze meyvenin az olduğu dönemde olgunlaşması nedeniyle iyi pazar avantajına sahip olduğu, birim alanda iyi gelir sağlaması ve yapılan masrafların kısa sürede geri kazanılmasının küçük aile işletmelerinin tercih ettiği konusunda değinildi.Sason ilçesinde çilek üretiminde ciddi gelişmelerin olduğu; bu aşamada üreticilerin örgütlenerek, sorunların çözümünde yol almalarına vurgu yapılarak; örgütlenme yolunda gelinen bu aşamada fırsatın kaçırılmamasına değinildi.

Diyarbakır Batman Siirt Kalkınma Projesi Batman İş Geliştirme Uzmanı Selim DÖĞER tarafından; bölgede 2011-2014 yılları arasında çilek üreticiliği konusunda çiftçilere proje destekleri sundukları, yüksek oranda çilek bahçesi kurulduğu aktarıldı. Bundan sonra çilek üreticilerine eğitim ve örgütlenme desteği sunacakları belirtildi. Çiftçilerin girdileri ucuza maledip ürünleri yüksek katma değerli satabilmeleri için örgütlemeleri, kendi özgüçlerini kullanabilir duruma gelmelerinin olumlu olacağı aktarıldı.

Batman Ziraat Odası adına konuşma yapan Ebubekir DOĞAN çilek üreticilerinin birlik olup örgütlenmeleri ve sorunlarını çözmede Ziraat Odası olarak ellerinden gelen tüm desteği sunacakları belirtildi.

 GAP-TEYAP Model Projesi Batman- Siirt Ofisinden Tarım Ekonomisi Uzmanı Hatice DEMİR tarafından yapılan sunumda Türkiye de çilek üreticileri birlikleri, Batman da çilek üretiminin tarihi ve şimdiki mevcut durumu hakkında bilgi verildi. 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu hakkında bilgi paylaşımından sonra hazırlığı yapılan Sason Çilek Üreticileri Birlik Tüzüğü katılımcılarla paylaşıldı.

GAP-TEYAP Model’ i  Batman- Siirt ekibi tarafından yapılan açıklama şu şekildedir.

‘07-12-13 Ağustos 2014 tarihleri arasında çilek üretimi yapan çiftçiler ile görüşmek için köy ziyaretleri yapılmıştır. Buna göre; çilek üretimin yoğun yapıldığı 10 köye gidilerek 150 çiftçi ile görüşülmüş ve 50 çiftçi ile anket çalışması yürütülmüştür.  Görüşmelerde çilek üretiminde mevcut durumun hakkında bilgi alınarak, yaşanan sorunlar ve çiftçilerin kurumlardan beklentilerinin neler olduğu konusunda sorular sorulmuştur.

Birçok sorun olmakla beraber en önemli sorunlarının su sorunu olduğu, tarımsal sulama giderlerinin fazla olduğu, tarımsal girdi maliyetlerinin fazla olduğu, çilek satış ve pazarlama konusunda yol üstü satışlarının önüne geçilemediği, fiyatlarda komisyoncuların inisiyatifine bırakıldığı, çileğin raf ömrünün kısa olması sebebiyle soğuk hava deposuna ihtiyaçları olduğu, doğal felaketlerden dolayı ürünlerin her yıl çok fazla zarara uğradığı, hastalık ve zararlılar konusunda sürekli ve düzenli yardımcı olacak uzman desteğinin olmaması,  çilek üreticileri olarak örgütlenmek istedikleri ama bu birlikteliği tam sağlayamadıkları dile getirilmiştir. Çilek Üreticileri Birliği kurulmasını istedikleri, kurulunca da kurumlardan destek bekledikleri, özelliklede soğuk hava deposunun yapılması ve alçak tünel üretimine geçilmede yardım beklentileri olmuştur. Ayrıca çiftçiler tarafından Diyarbakır Batman Siirt Kalkınma Projesinin devam etmesi talep edilmiştir.

 Toplantı; çiftçilerin soru ve düşünceleri alınarak; karşılık yapılan tartışmalarla sonlandırılmıştır.

Toplantıda sonuç olarak; Sason ilçesinde çilek üreticilerin bir süredir kendi içlerinde sürdürdükleri birlik olma yönündeki tartışmaları sonuca bağlamak; çilek üretimi alanında yaşadıkları sorunları gidermek amacıyla; kurumların ortak çalışmaları ile bir yol haritasının çizildi.

Toplantı sonunda 28 Ağustos 2014 tarihinde 4. Toplantının yapılması ve her köyde iki çiftçinin kurucular listesine alınması ve başvuru evraklarını tamamlayarak katılım sağlanması karar altına alınmıştır.