GAP Bölgesi Teknik Elemanları İzmir Çevresinde “Su Dağıtımı ve İBY” Konusunda Teknik Gezi ve Eğitime Katıldılar

GAP BKİ Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli Programının uygulanmasına 1 Ocak 2014 tarihinde başlanmıştır. Program faaliyetlerden birisi de “Tarım Danışmanları için Eğitim” faaliyeti olup bu kapsamda 2015 yılı içerisinde düzenlenecek 20 eğitim ile yaklaşık 400 tarım danışmanının muhtelif konularda eğitilmesi planlanmıştır.

GAP tamamlandığında 1,8 milyon hektar alan sulamaya açılmış olacaktır. Bugüne kadar sulamaya açılmış sulamaların performansına bakıldığında gelecekle ilgili iyimser değerlendirmelerde bulunmak mümkün değildir. Bazı sulamalarda ihtiyacın dört 2-3 katına varan su kullanımları söz konusudur. Oysa GAP sulamaları tamamlandığında sulamalarda bu şekilde su tahsis imkanı olmayacaktır. Buna hem su kaynağı, hem de şebeke kapasitesi yeterli değildir. Hatta bu sulamaların çoğunda, su yetersizliği nedeniyle, suyun etkin kullanımı konusunda ilave tedbirlere gerek duyulacaktır. Pompaj sulamalarda ise, enerji maliyeti nedeniyle suyun miktar ve zaman olarak etkin kullanımı ekonomik bir faaliyet için ön koşul olarak ortaya çıkmaktadır. Ekonomik bir su kullanım ortamı oluşturulmadıkça, bu sulamalar işletilemeyecektir. Adıyaman Samsat Pompaj sulaması ve Gaziantep Belkıs-Nizip Pompaj sulamaları buna en güzel örnektir. Şanlıurfa’daki pompaj sulamaları da bunları takip edecektir. Bu koşullarda sürdürülebilir bir sulama için, çitçilerin eğitilmesi kadar, sulama yönetiminde görev alan teknik elemanların da bu yeni koşullara hazır olması gerekmektedir.

Gediz havzasında, nitelik ve nicelik yönünden yaşanan ‘su’ sorunlarını ve bu sorunları çözmek için uygulanan Gediz Havzası Eylem Planı kapsamında yapılan çalışmaları yerinde değerlendirmek, örnek uygulamaları incelemek ve edinilen kazanımları bölgemize taşımak suretiyle su yönetimine katkıda bulunmak bu programın temel hedefleri arasındadır

Teknik gezi esnasında İzmir ve Manisa bölgesinde su dağıtımı ile ilgili kurumlar arasında Manisa Valiliği, Dokuz Eylül Üniversitesi, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü, GTHB Menemen Uluslararası Tarımsal Eğitim ve Araştırma Enstitüsü  (UTAEM)  ziyaret edilmiş, uyguladıkları projeler ve deneyimler paylaşılmıştır. Diğer taraftan bölgedeki Ürkmez Sulama Kooperatifi, Kestel Sulama Birliği/ Aliağa Sulama Kooperatifi, Saruhanlı Sarıkız Sulama Birliği ve Alaşehir Üzüm Sulama Birliği ziyaret edilerek yaptıkları uygulamalar yerinde incelenmiştir.

GAP Bölgesinden toplam 28 görevlinin katıldığı eğitim sonucunda alınacak bu örneklerin bölgemizdeki uygulamalara olumlu yansıması beklenmektedir.