GAP TEYAP İzmir Organik Tarım Fuarı’ nda

GAP TEYAP kapsamında bugüne kadar İzmir Organik tarım Fuarına 5 kez katılınmıştır. Bölgede işbirliği içerisinde çalışılan çiftçi örgütlerine üye 378 çiftçi ve 237 teknik eleman/tarım danışmanlarının katılımı sağlanmıştır. Ekoloji İzmir 2019 Fuar ziyareti ve örnek çiftçi örgütü (Seferihisar Hıdırlık Kalkınma Koop. ve Akıllı Köy İşletmesi ziyaretleri de gerçekleştirilmiştir.

EKOLOJİ İZMİR, Türkiye’yi ulusal ve uluslararası alanda temsil eden tek sertifikalı Organik Ürünler Fuar’ıdır. Sadece organik sertifikalı ürünlerin sergilendiği 9. EKOLOJİ İZMİR Fuar’ı 15 -18 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Organik giyim, kozmetik, gıda ve temizlik ürünleri gibi geniş bir ürün yelpazesinin sergilendiği, üretim zincirindeki ilgili firmaların katılımcı olduğu Ekoloji İzmir Fuarı, yerli ve yabancı alıcıların bir araya geldikleri bir platform olmuştur. Bu platform içerisindeki standımızda İdaremizce yürütülen ve desteklenen projelerin (Organik tarım ve GAP TEYAP sürdürülebilirlik projeleri) başarı hikayeleri ve ürün bazlı çıktıları ziyaretçilere sunulmuştur. Ziyaretçilere özellikle bal ve nar ekşisi üretimi ve pazarı, çiftçi örgütlenmeleri ve tarımsal eğitim-yayım gibi başarılı modellerimizin tanıtımı yapılarak bilgi alışverişinde bulunulmuştur.

Seferihisar İlçesinde bulunan Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 2010 yılında kadınlar tarafından kurulmuş ve yaklaşık 90 üyesi bulunmaktadır. Kooperatif yöresel mutfak yemekleri yapmakta, köy pazarı ürünleri, reçel ve marmelat vb ürünleri üretip/yapıp satmakta,  ortaklarına ve diğer kadınlara eğitim kurs faaliyetleri yapmakta, ürünleri ürün ve mamul şeklinde internet sitesinde satışa sunmaktadır. Yine Seferihisar’da bulunan Doğanbey Tarımsal Kalkınma Kooperatifi jeotermal sera ve meyve kurutma tesisi ziyaret edilmiştir. Jeotermal enerji kaynağıyla sera ısıtma ve meyve kurutma işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Aydın/Koçarlı ilçesi Kasaplar Köyü’ nde TABİT (Tarımsal Bilişim ve İletişim Teknolojileri)-Vodafone Akıllı Köy ziyareti gerçekleştirilmiştir. Bu ziyarette yetkililerin açıklamasıyla Akıllı Köy “Geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştiren, üretim verimliliğini bilişim ve iletişim teknolojileriyle arttırarak, üreticinin sosyal yaşam standartlarını nitelikli bilgi ile yükseltmeyi tek hedef haline getiren yeni nesil kırsal yaşam modelidir.” şeklinde tanımlanmıştır.