Uygulanmasına 1 Ocak 2014 tarihinde başlanan GAP TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli kapsamda 2015 yılı içerisinde düzenlenecek 20 eğitim ile yaklaşık 400 yayım elemanının muhtelif konularda eğitilmesi planlanmıştır.

GAP hububat ve baklagil üretimi açısından ülkenin en önemli bölgesidir. Model kapsamında 2014 yılında yapılan ve 2015 yılında yenilenen bölge yayım elemanları eğitim ihtiyaç tespit çalışmalarında hububat – baklagil yetiştiriciliği konusu üst sıralarda yer almıştır.

GAP Bölgesindeki çiftçi örgütlerinde tarımsal eğitim ve yayım faaliyetleri yürüten teknik personelin yöre çiftçisiyle daha etkin iletişim kurarak hizmet kalitesinin yükseltilmesini amaçlayan ve 07 – 09 Nisan 2015 tarihleri arasında üç gün süren “Hububat – Baklagil Yetiştiriciliği” konulu eğitimde; GAP Bölgesinin önemli ürünlerinden buğday, arpa, nohut ve mercimek üretimleri ele alınmıştır. Eğitimde bu ürünlerin iklimsel ve toprak isteği, toprak hazırlığı, bitki besleme, sulama, hasat ve depolama, önemli hastalık – zararlılar ve mücadelesi ile bu ürünlerin ekonomik değerlendirmesi konuları işlenmiştir.

Bu arada eğitim haftasında açık olan Diyarbakır Tarım-Hayvancılık Fuarı da ziyaret edilmiştir.

GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Diyarbakır Zirai Mücadele İstasyonundan Dr. İrfan ERDEMCİ, Dr. Murat KOÇ, Dr. Enver KENDAL, Uzm. Sertaç TEKDAL, Dr. Mehmet DUMAN, Dr. Çetin MUTLU, Uzm. Adil TONĞA, Uzm. Behzat BARAN, Uzm. Vedat KARACA, Uzm. Pınar SAĞIR, Uzm. İ. Emrah SÜER ve Erdal ATEŞ tarafından verilen eğitimde ayrıca enstitünün deneme-üretim sahaları geilmiş ve ürünlerle ilgili çalışmalar incelemiştir.

Diyarbakır Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezinde düzenlenen eğitime GAP Bölgesinden 33 tarım danışmanı katılmış ve katılımcılara eğitim sonunda “katılım belgesi” verilmiştir.