GAP-TEYAP yayım elemanları hayvancılığın merkezi Balıkesir de “Küçükbaş Hayvancılık” konusunda eğitildi.

Uygulanmasına 1 Ocak 2014 tarihinde başlanan GAP-TEYAP Çiftçi Örgütleri Merkezli Çoğulcu Yayım Modeli kapsamda 2014 yılı içerisinde düzenlenecek 20 eğitim ile yaklaşık 400 yayım elemanının muhtelif konularda eğitilmesi planlanmıştır.

Model kapsamında GAP Bölgesinde yayım elemanları ile yapılan eğitim ihtiyacı analiz çalışmasında; küçükbaş hayvancılık konusunda büyük bilgi ve tecrübe eksikliğinin yanı sıra bu konuda önemli bir eğitim talebinin olduğu tespit edilmiştir. GAP Bölgesindeki çiftçi örgütlerinde tarımsal eğitim ve yayım faaliyetleri yürüten yayım elemanlarının yöre çiftçisiyle daha etkin iletişim kurarak hizmet kalitesinin yükseltilmesini amaçlayan ve 17 – 21 Kasım 2014 tarihleri arasında 5 gün süren “Küçükbaş Hayvancılık” konulu eğitimde; Dünyada ve Türkiye’ de küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, küçükbaş hayvanların sınıflandırılması, küçükbaş hayvan yetiştirme teknikleri, küçükbaşlarda banyoluk, hayvanlarda yaş tayini, hayvanlarda kırkım, hayvanlarda kondisyon skoru ve damızlık özellikleri, küçükbaş hayvanlarda melezleme, ıslah ve moleküler genetik çalışmaları, küçükbaş hayvanlarda kızgınlığın toplulaştırılması için sünger uygulama yöntemleri, küçükbaş hayvanlarda suni tohumlama, küçükbaş hayvanlarda bakım-besleme, küçükbaş hayvanlarda sürü sağlığı, küçükbaş hayvancılıkta işletme planlaması konuları anlatılmıştır. Her ders konusundan sonra Araştırma İstasyonunda uygulamalı ve pratik saha çalışmaları yapılmıştır.

Bandırma Koyunculuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü uzmanları tarafından verilen eğitim kapsamında ayrıca Bandırma İlçesi Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Vizyon Keçi İşletmesi, Aslan Oba Koyunculuk İşletmesi ve Ülker Keçi İşletmesi ziyaret edilerek bu konudaki modern uygulamalar katılımcılara aktarılmıştır.

GTHB – Bandırma Koyun Koyunculuk Araştırma İstasyonu tarafından düzenlenen kapanış toplantısına İstasyon personelinin yanı sıra Balıkesir GTHB İl Müdür Yardımcısı, GTHB Bandırma İlçe Tarım Müdürü, TKK Balıkesir Bölge Müdür Yardımcısı, Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı ile Balıkesir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı katılmıştır. Etkinlik yerel TV tarafından çekime alınmıştır.

Eğitime GAP Bölgesinden 21 yayım elemanı katılmış olup katılımcılara eğitim sonunda “katılım belgesi” verilmiştir.